KEHITYSEHDOTUKSET
- 1 . Tavoitteellinen työskentely ja organisointitaidot
- Tavoitteellista työskentelyä sekä organisointitaitoja voit kehittää asettamalla itsellesi realistisia tavoitteita opinnoissasi tai työssäsi ja sitoutumalla niihin. Tee aikataulusuunnitelma valmistumiseesi tai jonkin pienemmän projektin ympärille ja pyri pitäytymään tavoitteessasi. Suunnittele myös tehtävämäärän jakautuminen eri päiville, esimerkiksi viikkokalenterin tekeminen aina seuraavaa viikkoa varten auttaa jäsentämään tulevan viikon työmäärää sekä purkaa stressiä, kun olet varautunut etukäteen viikon tapahtumiin. Kun saat jonkin projektin päätökseen, arvioi suoritustasi ja pohdi, mitä olisit voinut / halunnut tehdä toisin ja missä puolestaan onnistuit. Jokainen projekti on arvokas oppimiskokemus ja aikaa kannattaa käyttää myös suorituksen reflektointiin.
- Linkit:
- Video: Miksi tavoitteita on tärkeä asettaa ja miten ne saavutetaan?
- Video: Tavoitteiden asettaminen – KIRMA
- 2 . Työskentelytaidot
- Työskentelytaitoja voit kehittää ottamalla osaa erilaisiin aktiviteetteihin. Hyödynnä opintojen aikana mahdollisuudet osallistua tapahtumajärjestämiseen, järjestötoimintaan, projektitöihin tai vaikka hankkeen avustaviin työtehtäviin. Mitä monipuolisempaa kokemusta haalit opintojesi aikana erilaisista töistä, sitä paremmat työskentelyvalmiudet sinulla on työskennellä erilaisissa tehtävissä, erilaisissa organisaatioissa ja erilaisissa tiimeissä. Olemalla avoin, positiivinen ja joustava sopeudut paremmin muutokseen ja erilaisiin työtehtäviin. Työ on paras opettaja kuhunkin työtehtävään, mutta valmiuksia työskennellä eri tavoin on mahdollista kehittää osoittamalla motivaatiota sekä osallistumalla mahdollisimman monenlaisiin projekteihin.
- Linkit:
- Video: Osaamisen kehittäminen – Ida Mielityinen
- Video: Uudet organisoitumismuodot ja itsensä johtaminen – LUT
- Blogi: Joustavassa työssä tarvittavat taidot
- 3 . Oman työskentelyn johtaminen
- Itsensä johtaminen on yksi tärkeimmistä taidoista, joka yksilön tulee osata työelämässä, joka ei kulje enää lineaarista polkua pitkin vaan on pikemminkin verkosto erilaisia mahdollisuuksia. Oman työskentelyn johtamista voi kehittää omien intohimojensa kautta. Mieti, mistä olet intohimoinen ja kulje intohimoasi kohti. Työtehtävät voivat olla hyvinkin erilaisia urasi varrella, mutta löytämällä elämänsä punaisen langan, voi kehittää itseään ja asettaa itselleen tavoitteita, vaikka työnantaja vaihtuisi kahden vuoden välein. Tärkeää on myös osata reflektoida aiemmin koettua ja opittua ja kehittää itseään omien kokemusten kautta. Mitä haluaisit tehdä toisin tai missä olet onnistunut todella hyvin elämäsi aikana? Oman asiantuntijaidentiteetin löytäminen on myös tärkeä osa itsensä johtamista. Kun identiteetti on selvä, on helpompaa myös johtaa itseään. Missä sinä olet asiantuntija tai miltä haluat, että tuleva asiantuntija sinä näyttää?
- Linkit:
- Video: Työelämätaidot osa III – Itsetuntemus
- Video: Kolme vinkkiä itsensä johtamiseen
- Partiolaisten ohjeet oman johtajuuden itsearviointiin
- Podcast: Osaamisen aika – Onko osaaminen onnen lähde?
- 1 . Tiedon hankinta ja analysointi
- Tiedon hankintataidot ovat kuin pyörällä ajo, kun sen kerran oppii, sen muistaa lopun ikänsä, mutta ammattilaiseksi voi tulla vain sitkeällä harjoittelulla. Voit kehittää tiedon hankintataitoja kirjoittamalla mahdollisimman paljon ja monenlaisia tekstejä, joissa hyödynnät myös erilaisia lähteitä. Päiväkirja on perinteinen tapa harjoittaa niin kirjoitus- kuin tiedon hankinta- ja analysointitaitoja, mutta voit kokeilla myös pitää asiantuntijablogia, jossa kirjoitat omaan asiantuntijuuteesi liittyvistä teemoista itsellesi mielekkäällä tavalla. Myös raporttien, esseiden ja muiden harjoitustöiden tekeminen kehittää tiedon hankintaa. Voit myös toimia vertaismentorina opiskelukavereillesi tai voitte pitää yhdessä luku- tai kirjoituspiiriä, jossa arvioitte kriittisesti lukemaanne tai kirjoittamaanne. Oman ajatteluhorisontin laajentaminen muiden kanssa kehittää kriittistä ajattelua.
- Linkit:
- Video: Riku Rantala & Tunna Milonoff: Media- ja lähdekritiikki / Media and Source Criticism
- Video: Lähdekritiikki
- 1 . Yhteistyötaidot
- Sosiaaliset- sekä yhteistyötaidot korostuvat nykypäivänä entistä enemmän. Tulevalla työpaikallasi voi olla eri kulttuuritaustan omaavia ihmisiä tai voit joutua työskentelemään osana tiimiä, jolloin oman työn tulokset ovat tiimin tuloksia. Tällaisessa työskentelyssä yhteistyötaidot korostuvat ja voit kehittää niitä esimerkiksi osallistumalla erilaisiin projekteihin tai tapahtumajärjestämiseen, joita tehdään usein tiimeissä. Myös vapaaehtoistyö voi auttaa kehittämään yhteistyötaitoja, voit esimerkiksi lähteä ulkomaille kansainväliseen vapaaehtoistyöhön tai toimia Suomessa vapaaehtoisena. Kohtaamalla eri taustoista tulevia ihmisiä ennakkoluulottomasti ja avoimella asenteella, kehität omia yhteistyötaitojasi, mutta saatat myös sattumalta laajentaa elämänpiiriäsi ja saada uusia ystäviä. Aina yhteistyö ei ole kuitenkaan ruusuilla tanssimista ja kannattaakin toimia välillä jossain projektissa tiimin vetäjänä. Jos konflikteja tai ristiriitatilanteita nousee esille, pyri ratkaisemaan ne yhdessä muiden kanssa. Reflektoi myös aiempia tiimityökokemuksiasi ja mieti, mitä olisit voinut tehdä toisin ja missä puolestaan onnistuit mielestäsi hyvin.
- Linkit:
- Video: Työelämätaidot osa II – Vuorovaikutus
- Video (podcast): Taituri-podcast: Humanistispeksi työelämätaitojen ja opintojen näkökulmasta
- Blogi: Yhteistyötaidot ovat tulevaisuustaitoja
- Podcast: Jos asiantuntija kaatuu metsässä – eli yhdessä oppiminen ja osaaminen
- 2 . Viestintä- ja kommunikaatiotaidot
- Viestintätaitoja voit kehittää viestimällä. Pidä blogia, osallistu oman alasi seminaareihin tai tapahtumiin, ylläpidä jonkin organisaation some-tiliä tai luo omaa asiantuntijabrändiäsi hyödyntämällä sosiaalista mediaa ja muita työkaluja. Jos teet opinnäytetyötä tai muuta tutkimusta, käy kertomassa ja esitelmöimässä aiheesta. Yleensä oppilaitoksissa on useita mahdollisuuksia päästä esiintymään ja viestimään. Myös tapahtumajärjestäminen on hyvä mahdollisuus kehittää viestintä- ja esiintymistaitoja. Voit vaikka toimia tapahtumajuontajana. Korkeakoulussa viestintä, kommunikaatio- ja esiintymistaitojen kehittämiseen on paljon matalan kynnyksen mahdollisuuksia ja kannattaa yrittää hyödyntää niitä. Kukaan ei ole vakuuttava viestijä tai esiintyjä vaan parhaatkin puhujat ovat tulleet parhaiksi harjoittelemalla ja tekemällä satoja tai jopa tuhansia toistoja. Myös kansainvälisiin seminaareihin tai tapahtumiin kannattaa osallistua, sillä ne antavat mahdollisuuden kehittää viestintätaitoja vierailla kielillä. Oman kielitaidon riittävyyttä ei kannata pelätä, sillä kukaan ei ole täydellinen ja tärkeintä on ymmärretyksi tuleminen.
- Linkit:
- Video: Ismo Jokinen - Esiintymis- ja viestintätaitojen merkitys työelämässä – Speakersforum
- Video: Opettele neljä viestinnän keinoa, ettei sanomasi saa surmaansa
- Video: Esiintymisvalmennusvinkkejä - Niina Sainius
- OPH: Vuorovaikutus ja viestintätaidot
- 1 . Ongelmanratkaisutaidot ja innovointi
- Ongelmia ja haasteita on maailma pullollaan. Onkin tärkeää miettiä, miten haasteet ratkaistaan. Ongelmanratkaisutaitoja voit kehittää osallistumalla erilaisiin kehittämishankkeisiin tai esimerkiksi Hackathoneihin, joissa ideana on ratkaista monimutkaisia haasteita monialaisissa tiimeissä. Ongelmia ei kannata pelätä, vaan kannattaa olla oma-aloitteinen ja aktiivinen ja tarttua haasteisiin. Tekemällä jotain asioiden eteen, voi vaikuttaa enemmän kuin ajattelemalla, että joku muu hoitaa. Tässä auttavat myös intohimot. Kun olet intohimoinen jostain asiasta, keskitä energiasi ratkaisemaan haasteita, jotka estävät intohimoasi toteutumasta. Muista, että ei ole yhtä oikeaa ratkaisua vaan ongelmat ovat moniuloitteisia ja ne voidaan ratkaista monella eri tavalla. Tärkeintä on yrittää.
- Linkit:
- Video: Näkökulma, Essi Ahtola: Elämä on tiimityötä
- Blogi: Brainstorming - Miten keksiä uusi idea tyhjästä?
- 2 . Riskinottokyky / Riskien hallinta
- Kun olet muodostanut käsityksen omasta asiantuntijuudestasi ja tunnet oman ammatti-identiteettisi, sinun on helpompi myös ottaa riskejä työelämässä. Jos luotat itseesi ja omiin taitoihisi, myös riskien ottaminen helpottuu. Riskien ottaminen ei kuitenkaan tarkoita elämistä vaaran vyöhykkeellä, vaan sellaisten päätösten tekemistä, joiden takana uskallat seisoa, vaikka muut saattaisivatkin tuomita ideasi. Tärkeintä on, että luotat itseesi. Toki kaikki riskit eivät kannata, mutta koulumaailma antaa hyvät mahdollisuudet harjoittaa riskinottokykyä turvallisessa ympäristössä. Jos saat tehtäväksesi jonkin projektin, tee se täysin uudella tavalla, ja pysy päätöksesi takana. Jos riskin ottaminen ei kannattanut, reflektoi ja mieti, mitä olisit voinut tehdä toisin. Jos projekti taas onnistui, reflektoi kokemusta ja mieti, miten voisit kehittää uuttaa ideaasi edelleen.
- Linkit:
- Blogi: Riskien ottaminen ja miksi se on tärkeää bisnesmaailmassa
- Blogi: Miten uskaltaa ottaa elämässä riskejä?
- Podcast: Mitä on todellinen rohkeus?
- 1 . Tulevaisuustaidot
- Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan ennen. Siksi on tärkeää myös ymmärtää tulevaisuutta sekä millaisia taitoja tulevaisuuden ymmärtäminen vaatii. Varaa kalenteristasi joka viikko aikaa noin 10-15 minuuttia, jolloin pohdit tulevaisuutta. Miltä tulevaisuus näyttää, mitä teknologinen kehitys tarkoittaa omalla alallani, millaisia taitoja tarvitsen tulevaisuudessa alallani, mikä vaikutus megatrendeillä (esim. ilmastonmuutos, kaupungistuminen, tekoäly) on omaan uraani, mitä haluan saavuttaa elämässäni pitkällä aikavälillä, missä näen itseni 10, 20 tai 30 vuoden päästä? Tulevaisuudesta on paljon tutkimusta ja sitä on saatavilla esimerkiksi kirjoissa, podcasteissa ja videoissa. Tulevaisuuteen tutustuminen myös hälventää ennakkoluuloja ja pelkoja, joita siihen liittyy ja auttaa sinua varautumaan paremmin tuleviin haasteisiin. Tulevaisuusosaaminen on yksi tulevaisuuden ydinkompetensseista.
- Linkit:
- Video: Leena Jokinen, Turun Yliopisto - Tulevaisuuden työmarkkinoilla vaadittava osaaminen
- Video: Perttu Pölönen – Tulevaisuuden tärkein taito
- STM - Työelämä muuttuu - mitä työelämävalmiuksia tarvitsemme?
- SITRAn julkaisuja – Eväitä työelämään
- Podcast: Sunnuntaibrunssi – vieraana Perttu Pölönen
- 2 . Urataidot
- Urataitoja on helpoin kehittää osallistumalla erilaisiin tapahtumiin sekä verkostoitumalla oman alan ammatti-ihmisten kanssa. Aseta itsellesi tavoitteita omalla urallasi ja pyri niitä kohti. Vaikka työkenttä on pirstaleinen, pidä intohimosi punaisena lankana läpi uran, jolloin oman ammatti-identiteetin kehittäminen on helpompaa. Osallistu alumni- tai mentorointitoimintaan ja keskustele ihmisten kanssa heidän urapoluistaan. Urataidot ovat käytännössä kokoelma kaikkia aiemmin arvioimiasi taitoja ja niiden kaikkien kehittäminen tukee myös omaa urasuunnitteluasi. Mitä monipuolisempi kokemus sinulla on erilaisista työtehtävistä ja -projekteista, sitä paremmat urataidot sinulla on ja olet valmiimpi myös erilaisiin haasteisiin urallasi.
- Linkit:
- Video: Seitsemän vetovihjettä verkostoitumiseen - Pasi Rautio
- Video: 3 vinkkiä verkostoitumiseen | InHunt Group,
- Someta duuniin verkkokurssi
- 3 . Digitaaliset työskentelytaidot
- Digitalisaatio on osa jokaista työpaikkaa jo nyt. Siksi onkin tärkeää omata hyvät digityötaidot. Käytä opintojesi aikana aktiivisesti eri työkaluja ja alustoja, joita sinulla on saatavilla koulusi toimesta. Älä pelkää kokeilla erilaisia sovelluksia ja pyri hyödyntämään mahdollisimman paljon erilaisia digityövälineitä projekteissa. Mitä nopeammin ja helpommin omaksut erilaiset digitaaliset työskentelytavat- ja välineet, sitä helpompaa tuleva työelämä on sinulle. Kartuta myös ymmärrystäsi sellaisista asioista kuin tekoäly tai koodaaminen. Ne tulevat osaltaan vaikuttamaan hyvin paljon tulevaan työelämään ja niiden perusymmärrys helpottaa työskentelyä tulevaisuudessa alalla kuin alalla. Jos oppilaitoksesi järjestää kursseja liittyen teknologiaan tai digitalisaatioon, osallistu niihin, vaikka ne eivät vielä olisikaan alasi kannalta relevantteja. Jo nyt traktori voi hoitaa peltotyöt itsenäisesti GPS-datan avulla tai lääkäri voi pitää etävastaanottoa pienen paikkakunnan terveyskeskuksessa. Se, miten paljon digitalisaatio tulee muokkaamaan yhteiskuntaa, on vasta alkuvaiheessa.
- Linkit:
- Video: Miten digitalisaatio muuttaa työskentelyä ja osaamisen kehittämistä
- Blogi: Digitaaliset urataidot avaavat uusia verkostoja
- 4 . Kansainvälisyys
- Kansainvälisyyttä voit kehittää helposti esimerkiksi lähtemällä vaihtoon opintojesi aikana tai osallistumalla johonkin kansainväliseen projektiin tai hankkeeseen, joita on käynnissä koko ajan kaikissa suomalaisissa korkeakouluissa. Voit myös toimia tuutorina Suomeen saapuville kansainvälisille opiskelijoille, mikä on hyvä mahdollisuus kansainvälistyä, jos sinulla ei ole mahdollisuutta lähteä itse vaihtoon. Voit myös osallistua kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, jolloin pääset työskentelemään hyvinkin erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Kannattaa myös osallistua oman alan kansainvälisiin seminaareihin, joissa on mahdollisuus verkostoitua ammatillisesti kansainvälisesti. Omasta kielitaidosta ei kannata kantaa liikaa huolta, sillä tärkeintä on ymmärretyksi tuleminen.
- Linkit:
- Video: Kamalan ihana Amerikka – Kansainvälisyys tuo sivistystä!
- XAMK, Kansainvälisyysosaaminen yhä vahvemmin osaksi opintoja
- Savon sanomat, Kansainvälisyys on mahdollisuus – sinulle, minulle, meille
- 1 . Itseluottamus ja hyvinvointi työssä
- Voit tutustua aiheeseen lisää "Kehitysehdotukset" sivulle listattujen linkkien kautta.
- Linkit:
- Blogi: Mistä itsetunto muodostuu ja kuinka sitä voi parantaa?
- Blogi: Työssä jaksaminen koostuu pienistä tekijöistä – 10 vinkkiä
- Keva: Huolehdi omasta työhyvinvoinnistasi
- Podcast: Onko burnout uusi normaali, joka on tullut työelämään jäädäkseen?
- Podcast: Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ihanuus ja kamaluus
- Mielenterveys: